Centrum Terapeutyczno - Rehabilitacyjne zakończono przebudowę

 (link otworzy duże zdjęcie)

Zakończono przebudowę i wyposażenie wnętrz przyziemia zabytkowego budynku przy ulicy 3. Maja w Oławie

Dzisiaj w południe odebrano od wykonawcy wnętrza budynku na ulicy 3. Maja. Następnie obiekt został przekazany Stowarzyszeniu Pomocy Dzieciom Tęcza w Oławie, które utworzy tutaj i będzie prowadzić Centrum Terapeutyczno-Rehabilitacyjne. Będzie to miejsce, gdzie osoby niepełnosprawne w każdym wieku będą mogły uzyskać pomoc w zakresie terapii, rehabilitacji i podjęcia aktywności zawodowej. W ramach Centrum będą funkcjonować: Ośrodek Terapeutyczno-Rehabilitacyjny, Warsztaty Terapii Zajęciowej oraz Zakład Aktywności Zawodowej.

Dzisiejsze podpisanie protokołu odbioru zamyka kolejny etap realizacji projektu, mającego na celu utworzenie placówki „Centrum Terapeutyczno-Rehabilitacyjne”. Do ukończenie projektu pozostanie uruchomienie wspomnianych jednostek.

Przypomnijmy, zadanie „Przebudowa i wyposażenie wnętrz przyziemia zabytkowego przy ulicy 3 Maja w Oławie dla potrzeb utworzenia i prowadzenia  Centrum Terapeutyczno-Rehabilitacyjnego” to wspólny projekt gminy Oława, która jest Liderem Projektu oraz tzw. Partnerów Projektu: miasta Oława, gminy Jelcz-Laskowice, gminy Domaniów oraz Stowarzyszenia Pomocy Dzieciom Tęcza w Oławie. Inwestycja obejmowała prace budowlane wyłącznie wewnątrz budynku oraz wyposażenie i montaż umeblowania, a także wyposażenie sanitarne, w tym montaż podnośników dla osób niepełnosprawnych.

Na realizację projektu, gminie Oława, jako Liderowi Projektu, w ramach umowy dofinansowania przyznano środki w formie dotacji w wysokości około 4,57 mln zł w ramach Osi Priorytetowej nr 6 Infrastruktura spójności społecznej, działania nr 6.1 Inwestycje w infrastrukturę społeczną Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020.

 

 

ciagznakow_kolor.jpg

Opublikowano: 31 lipca 2019 15:35

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Załączniki:

ciagznakow_kolor.jpg [146.08 KB]

Wyświetleń: 178

Gmina Domaniów

Realizacja: IDcom-jst.pl